Бягство от Претория / Escape from Pretoria (2020)

Бягство от Претория / Escape from Pretoria 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.6 (22 votes)

Харесвате ли филма?

"Бягство от Претория (Escape from Pretoria 2020) е трилър, заснет по истински случай от режисьора Франсис Анан. Става дума за истинската история на Тим Дженкинс. Действието на филма се развива през 1970-те години. В Южна Африка борбата за премахване на апартейда (расова сегрегация и потискане на коренното население на страната) е в разгара си. Повечето активисти на движението, водени от лидера му Нелсън Мандела, са зад решетките. Но конфронтацията между властите и протестиращите не стихва, а се превръща в истинска партизанска война. Всеки, за когото се установи, че има връзки с бунтовниците, се изпраща в затвора за десетилетия. В борбата участват не само чернокожите африканци, но и бели граждани на страната.

Сред борците за освобождението на чернокожите са и двама млади мъже Тим Дженкин (Даниел Радклиф) и Стивън Лий (Даниел Уебър).
Подобно на много други, те се озовават на подсъдимата скамейка и са осъдени на немислими срокове. Двамата трябва да бъдат заключени в един от най-бруталните и ужасни затвори в Африка - Претория, където държат бели затворници, които силно мразят привържениците на премахването на апартейда. Но там са и братята по оръжие на главните герои, например съдружникът на Мандела Денис Голдбърг (Иън Харт).

Нагли и неопитни Дженкин и Лий са уверени, че няма да останат дълго в затвора. Други затворници се опитват да ги убедят в обратното. Затворът е един от най-охраняваните в света, надзирателите наблюдават денонощно всеки затворник и почти не се провеждат свиждания. По думите на старите затворници няма никакви шансове да се прокопае тунел или да се изтъче, скрие въже или да се изпилят решетките. Но главните герои вярват, че ще успеят да се измъкнат. Така те постепенно започват да изграждат дързък и авантюристичен план за бягство, който на останалите изглежда абсолютно безумен и неосъществим. Ще успеят Тим и Стивън да избягат от затвора? Предстои да разберем гледайки "Бягство от Претория (Escape from Pretoria 2020)