Moonfall (2022)

Moonfall

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.9 (73 votes)

Харесвате ли филма?

Копродукцията на САЩ, Канада и Китай представлява мащабен научнофантастичен блокбъстър "Moonfall", режисиран от Роланд Емерих. Той е известен като режисьор и сценарист на филми за бедствия като "Денят на независимостта", "Ден след утрешния ден" и 2012 г. Новият филмов проект описва последните дни на Земята в още по-голям и космически мащаб.

При създаването на сценария Роланд Емерих е вдъхновен от добре познатата маргинална теория за кухата луна, която гласи, че спътникът на Земята е напълно кух отвътре и може да е извънземен космически кораб. Въпреки че проучванията показват, че има тънка кора, обширна мантия и малко плътно ядро, като цяло Луната е с по-малка плътност от Земята.

В центъра на сюжета на космическата фантастика "Moonfall" са група смелчаци, които трябва да предотвратят глобална катастрофа. Когато мистериозно събитие измества Луната от орбитата й, небесното тяло се насочва към Земята. Остават само няколко седмици до сблъсъка. За да предотврати глобалният апокалипсис, служителката на НАСА Джо Фоулър обединява усилия с астронавта Брайън Харпър и любителят на конспирациите К. С. Хаусман за безкористна мисия за спасяване на човечеството. На учените им остава много малко време, за да спасят света.

Междувременно на Земята започва глобален хаос. Градовете се отмиват от приливни вълни, високи сгради се срутват, хиляди хора загиват и се извършва спешна евакуация на всички жители на западното крайбрежие на САЩ. Преместването на по-високо място е единственият шанс за оцеляване. Планетата Земя е преживяла няколко апокалипсиса и сега е изправена пред следващ. Междувременно космическата совалка, с екипът от учени, навлиза на Луната и става ясно, че тя в никакъв случай не е естествен спътник на Земята. Те си припомнят, че преди 50 години комуникацията с кораба Аполо 11 е била изгубена за цели 2 минути, вероятно поради неочаквано откритие.

Отначало им е трудно да осмислят това невероятно откритие, което поставя много въпроси. Кой е създал този гигантски на спътник на Земята и кога? Какви са опасностите и как да ги се предотвратят? На тези въпроси ще трябва да се отговори по-късно, а сега смелите космонавти от филма "Moonfall" ще трябва да спасят планета Земя от опустошение.