The Founder / Основателят (2017)

The Founder / Основателят (2017)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.1 (19 votes)

Харесвате ли филма?

The Founder / Основателят (2017) разказва реална история на един уникален човек, въплътил своя гениална идея в реалност. Името му е Рей Крок и със сигурност малцина от вас знаят кой е този човек. Със сигурност обаче, всеки от вас добре познава името на корпорацията, която той е създал – Макдоналдс.
Всеки от вас поне веднъж се е замислял, кой е създателят на тази огромна верига ресторанти за бързо хранене и как я е създал. В Макдоналдс всеки ден се хранят милиони хора в цял свят!
Рей Крок умее да разпознава добрите идеи и да ги превръща в печеливша реалност. Вероятно успехът му се дължи на неговия характер, който е твърд, непоколебим и доста упорит. На 54-годишна възраст Рей като продавач на миксери успява да изгради империя от 1600 ресторанта в цял свят с годишен доход от 700 милиона долара.
Всичко започва от там, че един ден продавачът на миксери Рей се запознава с братя Макдоналдс, които имат ресторантска верига в Калифорния. Те стават неговия най-голям клиент. Интересното е, че тези бизнесмени не проявяват интерес към разрастване на веригата. Но Рей успява да убеди братята да му дадат права на специален техен представител. През 1954 година Рей отваря първия си ресторант и създава корпорацията Макдоналдс, при това залага в името на идеята си всичко, което има. По-късно убеждава братята да му продадат своя дял от фирмата за 2,7 милиона долара. Те имали уговорка с Рей да им плаща 1,7 процента от печалбата на корпорацията, но той не я спазва. Причината е в това, че братята Макдоналдс не желаят да му прехвърлят собствеността върху основния ресторант от веригата.
Добър човек дава полезен съвет на Рей - да купи терените, върху които са построени ресторантите, защото именно от земята ще идват големите печалби. И Рей оценява добрия съвет и през 1956 година създава Франчайз Рийлти Корпорейшън, която купува земя и започва да я отдава под наем. И до днес маркетолозите са категорични, че реалният бизнес на Макдоналдс изобщо не е в бързото хранене, а в недвижимите имоти. Какво се случва след това? Предстои да разберем.