1917 (2019)

1917 2019

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.7 (9 votes)

Харесвате ли филма?

"1917" е британски военен филм, режисиран и продуциран от Сам Мендес, който също е и съавтор на сценария с Кристи Уилсън-Кейнс. Сюжетът се основава отчасти на историите, разказани на Мендес от дядо му Алфред за военната му служба по време на Първата световна война. Действието на филма се развива след отстъплението на германците към линията на Хинденбург по време на операция "Алберих". Главните герои са двама британски войници Уил Скофийлд (Джордж Маккей) и Том Блейк (Дийн-Чарлз Чапман). Те са натоварени със задачата да предадат важно съобщение за отмяна на планирано настъпление.

На 6 април 1917 г. въздушното разузнаване заявява, че германската армия, напуснала предния сектор в северната част на Франция, всъщност не прави отстъпление, а извършва стратегическо оттегляне към добре укрепена отбранителна линия, където планира да посрещне настъплението на британците и да ги унищожи. Двамата млади британски бойци трябва да предадат заповедта от командира на армията генерал Еринмор (Колин Фърт) на полковник Макензи от 2-ри батальон на Девънширския полк, да отмени планираната офанзива, която би застрашила живота на 1600 души, включително на брата на Блейк, лейтенанта Джоузеф Блейк. Привидно мисията изглежда невъзможна, защото двамата трябва да изпреварят времето и да пресекат територия, окупирана от германците. Ако успеят да го направят и предадат заповедта на генерала, това ще спре смъртоносната засада на германците.

Том Блейк е решен на всичко, за да спаси брат си и стотиците британски войници. Уил Скофийлд се опитва да го убеди да изчакат поне да се стъмни. Том не се поддава на уговорките му и двамата пресичат неутралната линия, прониквайки в окопите, изоставени от германците. През целия им път се случват най-различни инциденти.
Свален немски самолет се разбива в близост до двамата войници. Те изваждат от него ранен германски пилот. Докато Скофилд отива за вода, немецът ранява фатално Блейк. Скофилд убива пилота, а Том умира малко по-късно в ръцете му. Уил остава сам в мисията и продължава трудния път, за да предотврати безсмислената кървава баня. Ще успее ли да изпълни заповедта ефрейтор Скофилд? Всичко това във филмът създаден през 2019г. - "1917".