Юмруци от камък / Hands of Stone (2016)

Hands of Stone / Юмруци от камък (2016)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.1 (85 votes)

Харесвате ли филма?

Кинолентата "Юмруци от камък" е заснета по истински случай. Филмът проследява животът на известния латиноамерикански боксьор Роберто Дюран. Действието в лентата се развива от времето на първите успехи на спортиста до двубоя през 1980 година, който изненадващо за целия свят се превръща в исторически момент. В новата спортна драма треньорът на уникалния боксьор Дюран (Едгар Рамирес) ще бъде не кой да е, а самият Робърт Де Ниро. Изключително интересно е да се наблюдава Де Ниро в такава роля, нетипична за неговото актьорско амплоа. Забелязва и напредналата възраст на легендарната холивудска звезда, но нека да се върнем към историята на знаменития боксьор в лека категория Роберто Дюран. За първи път той излиза на ринга през 1968 година. Тогава е едва 16-годишен. Въпреки невръстната си възраст, бързо набира скорост в спорта и се превръща в истинска сензация. В боксовите среди започват да го наричат "Ръце от камък". За отрицателно време боксьорът от Панама печели няколко престижни световни титли и до днес е смятан за най-добрия боксьор в целия свят и на всички времена.
През 1980 година се случва нещо неочаквано и разтърсващо. В двубоят с Шугър Рей Леонард, Роберто Дюран прави нещо, с което шокира целия спортен свят – той просто напуска ринга, като заявява на рефера: "Стига толкова". Това се случва в разгара на срещата, в 8-ия рунд, при това Дюран видимо в отлична физическа форма, но не дава никакво смислено обяснение.
По-късно панамският боксьор заявява, че е напуснал ринга заради силни болки в стомаха. Няколко години по-късно обаче, мениджърът на Дюран, Карлос Елета споделя пред журналисти, че Роберто е напуснал от страх. Така в света е хвърлено едно съмнение, което и до днес търси адекватни отговори и истини за невероятния случай. Каква е истината? Предстои да разберем от филма "Юмруци от камък".