Шърли / Shirley (2020)

Шърли / Shirley 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.4 (47 votes)

Харесвате ли филма?

"Шърли" (Shirley 2020) е драматичен трилър от 2020 година. Филмът е режисиран от Жозефин Декер, по сценарий на Сара Габинс и Сюзън Скарф Меръл. Сценарият на кинолентата е базиран на романа на Сюзън Скарф Мерел "Шърли". По думите на създателите в сюжета на филма има и доста измислени неща, което не го прави копие на романа.

Главната героиня на филма е Шърли Джаксън (Елизабет Мос), известна писателка, която пише в жанра на ужасите. Нейните творби са възхвалявани за реалността на персонажите и завладяващия сюжет, но никой не знае как тя постига това. Новият роман, който пише разказва за млада жена на име Паола, която изчезва при мистериозни обстоятелства. В един момент писателката изпада в творческа криза. Същевременно в нейния дом се появяват нови временни квартиранти – младият колега на съпруга й (професор Стенли Хайман, в ролята е Майкъл Стълбарг), Фред Немсър (Логан Лърман) и красивата му жена Роуз (Одеса Йънг).

Младата жена е дългогодишна почитателка на творчеството на Шърли.
Постепенно писателката получава огромна власт над Роуз, която вече не разбира коя е всъщност. Шърли прави своите психологически експерименти и принуждава Роуз да се превърне в Паола - героинята на новия си роман. Когато книгата е почти завършена, семейство Немсър се кани да напусне дома на Джаксънови. В този момент Роуз научава за изневерите на Фред и други негови непристойни постъпки.
В крайна сметка Роуз се озовава точно на мястото, където героинята на романа на Шърли, Паола може да направи своя фатален скок от ръба на една скала. От цялата тази драма писателката изпитва нездраво наслаждение, сякаш й харесва да гледа как хората страдат. Нещо повече, Шърли дори проследява Роуз и застава до нея на скалата. Какъв ще бъде завършекът на новия роман на Шърли? Предстои да разберем. Във филма,чиято премиера беше през 2020г. участват Елизабет Мос, Одеса Йънг, Логан Лърман, Майкъл Стълбарг и други.