Черно рождество

Черно рождество

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.6 (8 votes)

Харесвате ли филма?

Един страхотен музикален филм, който разкрива истините за живота, показва съвместния живот между две поколения и ценните неща за всяко от тях. Именно в "Черно Рождество" ние ставаме свидетели, на това колко грешни могат да бъдат заблудите ни за някои неща, за хората, дори за най-близките ни.
Мюзикълът е базиран върху уникална бродуейска пиеса "Черно Рождество" от 1961 година. Дeйствието се развива в наше време в Харлем и Балтимор едновременно. Главният герой е симпатично афроамериканско момче Клангстън. Той живее обикновен живот със самотната си майка, която прави всичко възможно на момчето й нищо да не му липсва. Един ден по време на Коледните празници майка му го изпраща при дядо и баба, които Клангстън не познава. Тук започва неговата трансформация като човек. Благодарение на традициите спазвани от възрастнитe хора и техните завладяващи разкази, момчето започва да разбира, че животът има и друга страна, че има ценности като семейството, любовта, вярата и уважението към по-възрастните. Необикновените коледни истории, разказвани от баба му и дядо му, вдъхват на Клангстън нов заряд и поглед на нещата. Той научава за хората, живота, събитията, непознати за него и всичко това го убеждава, че по-важно от вярата и семейството, в живота няма. Тази съдбовна среща с родителите на майка му, променя живота на момчето напълно. Той вече не е толкова сприхав и нежелаещ да разбира другото поколение. Той вече знае, че животът му никога няма да е както преди и че самият той вече не е същия. Зрителите стават свидетели на една страхотна трансформация на младо момче, на това, как възрастните могат да повлияят на оформянето на съзнанието и характера на своите деца.
Ако не се предават от поколения на поколения семейните истории, традициите и ценностите, вярата - всяко следващо поколение ще губи много, ще изтънява и няма да продължава напред пълноценно. Именно това е смисълът на филма "Черно Рождество". Подплатен с прекрасни гласове и песни, мюзикълът е завладяващ и трогващ.