Улицата на кошмарите / Nightmare Alley (2021)

Улицата на кошмарите / Nightmare Alley (2021)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.1 (17 votes)

Харесвате ли филма?

"Улицата на кошмарите" (Nightmare Alley 2021) е съвременна адаптация на едноименния роман на Уилям Линдзи Грешам, "Кошмарна алея". Идеята за създаване на книгата идва на писателя по време на дълги разговори с пътуващ карнавален работник през 40те години на миналия век. В САЩ книгата веднага става бестселър.

В центъра на сюжета на "Улицата на кошмарите" (Nightmare Alley) е шарлатана Стантън Карлайл, който твърди, че може да чете мислите на други хора. Стан, след като е взел няколко майсторски урока от популярен илюзионист, се представя за притежател на свръхестествени сили, въпреки че по професия е карнавален магьосник. Амбицията му тласка Стан към по-големи неща от забавлението на публиката. Той се опитва да измами известен милионер, но нещата не се развиват според очакванията му. Случаят го запознава с много интересна във всяко отношение дама на име Лилит Ритър, която е професионален психиатър. Обединявайки се с Лилит, Стан започва да подготвя най-голямата си измама. Тяхното съвместно сътрудничество трябва да им донесе значително обогатяване. Но сръчният и самоуверен мошеник изобщо и не предполага с какъв труден съюзник се съюзява. Лилит притежава силата, която Стан просто не е в състояние да има. Само времето ще му покаже каква грешка е направил.

Създаденият през 2021г филм "Улицата на кошмарите" (Nightmare Alley) е режисиран от известния режисьор и двукратен носител на Оскар Гилермо Дел Торо. През 1992 г. актьорът Рон Пърлман подарява романа на амбициозния режисьор, който много харесва книгата. Почти 30 години по-късно Дел Торо решава да реализира дългогодишната си идея, да създаде филм въз основа на тази книга. Той казва, че неговата адаптация е по-близка до книгата, отколкото първият филм създаден през 1947 г. Режисьорът също така отбелязва, че умишлено е изоставил свръхестествените сили, а филмът ще разкаже една реалистична и наистина мрачна история. Филмът е с участието на кино звездите Брадли Купър, Руни Мара, Кейт Бланшет, Уилям Дефо, Тони Колет, Рон Пърлман и др.