Тъмни води / Dark Waters (2019)

Тъмни води / Dark Waters (2019)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.4 (18 votes)

Харесвате ли филма?

"Тъмни води" (Dark Waters 2019) е американски трилър от 2019 година. Режисьор на филма е Тод Хейнс, а сценарият е написан от Марио Корея и Матю Майкъл Карнахан. Кинолентата е заснета по истински случай за борбата на един адвокат срещу мощна корпорация за производство на химикали, която в продължение на 40 години замърсява град в Западна Вирджиния с нелегални химически вещества.

Главният герой във филма "Тъмни води" е Робърт Билот (Марк Ръфало), който работи като адвокат по корпоративно право във компанията Taft Stettinius & Hollister в Синсинати. Един ден при него идва фермерът Уилбър Тенант (Бил Камп), който познава бабата му и го моли да разследва поредица от необясними смъртни случаи на животни в Паркърсбърг, Западна Вирджиния. Първоначално Билот се съпротивлява, тъй като се занимава само с корпоративно право. В последствие обаче се съгласява. Възрастният фермер свързва смъртта на животните с дейността на химическия завод на DuPont и дава на Робърт кашон с видеозаписи.

По-късно адвокатът посещава фермата на Уилбър и научава, че 99 крави са умрели от необичайни заболявания като подуване на органи, почернели зъби и др. Адвокатът на DuPont Фил Донъли (Виктор Гарбер) обещава да помогне на Билот по този случай, подробностите на който все още не знае. Робърт завежда малък иск, за да разкрие информация за изхвърлените химикали в местната река. Той не открива нищо полезно в доклада на Агенцията по защита на околната среда. Робърт разбира, че агенцията може и да не проследява конкретните химически вещества.

На едно корпоративно мероприятие, Робърт се изправя срещу Фил, което довежда до гневен разговор. След като в DuPont разбират, че Робърт търси доказателства за нарушения, корпорацията започва да изпраща стотици кутии с документи с надеждата да заличи потенциалните улики. Но Робърт намира многобройни препратки към химикала PFOA, които не се среща в нито един медицински учебник. И тук започва най-интересното.

Във филма "Тъмни води" (Dark Waters 2019) участват Марк Ръфало, Ан Хатауей, Бил Камп, Уилям Джаксън Харпър, Виктор Гарбер, Бил Пулман, Меър Уинингъм, Тим Робинс и други.