Свидетелство за живот / Nine Days (2020)

Свидетелство за живот / Nine Days (2020)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 6.9 (12 votes)

Харесвате ли филма?

"Свидетелство за живот" е нов американски филм, режисиран от Едсън Оуда по негов сценарий.
Сюжетът на филма "Свидетелство за живот" разказва за мисията на главния герой - обикновен отшелник, който обича свободата и не е от най-общителните хора в света. Къщата му е незабележителна, както и самият той. Но външният вид често лъже. Погледът на този човек е изпълнен с дълбока житейска мъдрост. Той знае и умее много, а мисията му е да посреща душите на живи същества. Неговата работа е да разговаря с тях, за да разбере какви са били те в предишното си превъплъщение. След разговора мъжът решава как да действа с тях нататък.
Мястото, където се намира къщата е на границата между материалния и духовния свят. Вероятно това също има значение за това, душата да може да се прероди отново. Всичко обаче зависи от това, дали ще се отвори нова страница в книгата за усъвършенстване на душата. На това място има много различна атмосфера, а и мъжът е необикновен. На пръв поглед голямата безжизнена равнина, простираща се отвъд хоризонта, няма край. Само в далечината се виждат планини, а в самия център стои тази странна къща. На пръв поглед сградата изглежда обикновена и уютна, където човек може да седне на верандата на люлеещ се стол и да почива след работа. Тя много напомня стандартните пейзажи на провинциална Америка. Много хора наричат това място граница между две реалности, от двете страни на които живеят телесни и духовни същества. Тук странници от духовния свят преминават към физическия. Става дума за хора, които са починали преждевременно по една или друга причина. Преходът им към света на живите обаче е възможен само ако душата им е достойна да живее още един живот на Земята.
Отшелникът може да чува мъртвите и той е този, който трябва да реши кой от тях може да получи шанса да живее отново. Мъжът разговаря с душите на различни теми, а целта му е да разбере повече за починалия човек, който иска да се прероди отново.
Главната цел на скитащите души във филма "Свидетелство за живот" е да докажат за девет дни, че са необходими на този физически свят. Тези, които идват, приличат на обикновени хора, защото по външност изобщо не приличат на безплътни същества, а главният герой има способности да вижда вида, в който душата е живяла преди смъртта. Неговата мисия е да отсее подходящите души, за да ги изпрати в земния живот. Това обаче не е лесна задача, защото много от странниците са наистина достойни за нещо повече от това да се изпарят в небитието без следа.