Писък 5 (Scream 5 2022)

Писък 5 Scream 5 2022

Оценка на филма

Your rating: None Average: 6.8 (17 votes)

Харесвате ли филма?

"Писък 5" (Scream 5) от 2022 е петият филм от известния франчайз и продължение на класическия трилър "Писък", създаден от Уес Крейвън през 1996 г. Филмът допринесе за възраждането на поджанра слашър, популярен през 80-те, и също така породи три продължения. Жителите на град Уудсбъро отново се сблъскват с маскирания психопат, който извършва поредица от кървави убийства. За да идентифицира маниака стоящ зад маската на Гоустфейс, полицията търси помощ от Сидни Прескот (Нев Кембъл), която отдавна е напуснала родния си град, в опит да забрави случилите се преди години престъпления.

Действието на петия игрален филм от култовата поредица слашъри "Писък" се развива 25 години след началото на поредица от убийства в град Уудсбъро. Мистериозният маскиран мъж, известен с прозвището Гоустфейс, се завръща и отново започва да атакува. Въпреки действията на заместник шериф Дюи Райли (Дейвид Аркет) и упоритата журналистка Гейл Уедърс (Кортни Кокс), мистериозният престъпник винаги е на крачка пред тях, не оставяйки улики след себе си.

Серийните убийства, случили се в миналото, са се отразили на репутацията на град Уудсбъро, а всички оцелели се опитват да започнат нов живот далеч от дома. Въпреки факта, че са изминали десет години от последното появяване на Гоустфейс, Сидни все още е измъчвана от кошмари. Тя трепва при всяко телефонно обаждане, предполагайки че гласът на убиеца ще се появи на другия край на линията. Травматичните спомени не искат да напуснат главата на уплашено момиче, което едва не става поредната жертва на маниака.

Приятелите и колегите на Сидни са сигурни, че параноята й е безпочвена и че се страхува напразно. Един ден обаче, нова вълна от престъпност залива Уудсбъро, което показва че или психопатът се е завърнал или нов имитатор е сложил маската на Гоустфейс. Убиецът няма да спре, докато Сидни не пристига там, където някога е започнало всичко. След като обединява усилия със стари свои познати, тя се готви за решаващ дуел.