Операция Ескобар / The Infiltrator (2016)

Операция Ескобар / The Infiltrator (2016)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.3 (23 votes)

Харесвате ли филма?

Филмът "Операция Ескобар" е базиран на автобиографичната книга на Робърт Мазур - човекът разкрил престъпната схема ръководена от Пабло Ескобар. Тук е моментът да припомним, че режисьорът Брад Фърман веднъж вече се е допитвал до Мазур през 2013 година за консултация по повод машинациите в сферата на хазарта. Тогава Фърман е снимал "Надцакването" с Бен Афлек и Джъстин Тимбърлейк. И този път не минава без помощта на Мазур, още повече, че новият филм е сниман по неговата история.

"Операция Ескобар" е правдива история за един смел оперативен сътрудник, успял преди време да проведе най-рискованата и мащабна операция под прикритие в историята. Неговото дело в средата на гангстерите, наркобароните и могъществените банкери разкрива голяма схема за пране на пари и срутва цялата нелегална икономика на криминалния свят през 80-те.
В борбата на специалните служби с наркокартелите в Латинска Америка има много ярки страници, но "Операция Ескобар" ще разкаже не за колоритните операции, в които горят огромни плантации с упойващи вещества или се извършват арести на дилъри, хванати със стока в себе си, разиграни като по учебник - този филм разкрива съвсем друга история.
Федералният агент Робърт Мазур, известен още като Робърт Музела е бил ключов играч в подземния финансов свят. През него са минавали огромни суми. В един момент гигантските парични потоци от наркотрафика се нуждаели вече от "пране". Имало много желаещи сред американските банкери да спечелят в цялата тази работа. Мазур, намирайки се под прикритие в продължение на пет години е събрал информация за цялата верига, по която са преминавали мръсните пари и в края се превръщали в кристално чисти милиони в сметките на високопоставени чиновници и банкери.
Така, след време благодарение на резултатите от разследването на Мазур, ФБР успява да нанесе съкрушителен удар по сивата икономика. Впоследствие над 40 високопоставени чиновника и банкери се озовават зад решетките.