Опасни води / The Shallows (2016)

Опасни води / The Shallows (2016)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.1 (73 votes)

Харесвате ли филма?

Безкраен океан, безлюден плаж и идеално време за сърфиране в търсене на подходящи вълни. На пръв поглед всичко изглежда така, сякаш нищо не предвещава неприятности за очарователната любителка на сърфинга Мия (Блек Лайвли). Но й предстои неочаквана среща на четири очи с голям морски хищник.
Всичко започва от там, че след като изгубва майка си, Мия решава да се разведри от печалните мисли край бреговете на океана. Така тя взима сърфа си и отива на отдалечен плаж, на който някога нейната майка е ходила. Там обаче, Мия се натъква на лоша вълна, заради която се озовава с изранени крака на малка скала. Малко след това се появява огромна акула. Морското животно започва да обикаля около плячката си и сякаш няма никакво намерение да си замине, докато не получи своето. Скалата е едва на няколко стотин метра от брега, но това разстояние се превръща в безкрайно за сърфистката. Денят идва към своя край, а Мия трябва да измисли начин да надхитри акулата. Морското чудовище се движи с огромна скорост и не спира да обикаля около скалата, на която се намира ранената Мия и отникъде не се задава помощ. Колкото повече време минава, толкова по-страшно става. Започва приливът и нивото на водата се покачва, а малката скала все повече се загубва в океана. Акулата не се отказва и продължава да обикаля около Мия. Така опасността от дълбините на океана излиза на повърхността. Младото момиче остава с часове изправена абсолютно сама срещу огромния морски звяр. Ще успее ли да надхитри акулата и дали ще й се притече някой на помощ, предстои да разберем.
Безспорно "Опасни води" е камерна, красива и страховита история, която разказва, как заради човешка глупост човек може не само да се нарани, но и да подложи на опасност други хора. Филмът е изпълнен с прекрасни пейзажи, ефектни кадри с водни трикове и плашещи моменти. Саундтракът, който е дело на композитора Марко Белтрами е разнообразен, особено впечатляващи са мелодиите в напрегнатите моменти на кинолентата.