На парчета / Split (2017)

На парчета / Split (2017)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.5 (62 votes)

Харесвате ли филма?

Главният герой във филма от 2017г "На парчета / Split" се казва Кевин (Джеймс Макавой). Но този Кевин не е само Кевин. Става дума за млад мъж, който страда от много сериозно и рядко психическо заболяване – дисоциативно разстройство на личността или по-точно казано, множествена личност. В Кевин живеят не двама, не трима, а 23-ма души! Всяка от личностите, живеещи в съзнанието на главния герой е със свой собствен характер, желания и възраст. Самият той не разбира и не осъзнава множествеността на своите личностни състояния. В определени жизнени ситуации се случва превключване на его-състоянията, като една личност рязко сменя друга. Съответно, се променя и поведението на Кевин, в зависимост от характера на доминиращата за момента личност.
Тук следва да отбележим, че такова заболяване наистина съществува. Така например, през далечните 70-те години на миналия век в Охайо за серия грабежи и други престъпления е арестуван някой си Били Милиган. По време на разпитите пред очите на следователите той се е променял непрекъснато, а присъстващите психиатри установили, че в съзнанието на Били живеят 24 пълноценни и различни личности. Сред тези личности 10 са били основните, като всяка дори е имала свое име: Артур Смит, Рейджън Вадасковинич, Алън, Томи, Дейвид, Кристин, Кристофър, Аделана и Дани. При наличие на такава тежка диагноза Милиган е бил оправдан от правосъдието и изпратен за лечение в психиатрична клиника.
В "На парчета / Split" главният герой, който постоянно променя своите различни его-та, отвлича три тийнейджърки. Докато пребивават в плен момичетата стават свидетели на всичките трансформации на Кевин и неговите състояния. Личностите, живеещи в съзнанието на Кевин съобщават на момичетата, че съвсем скоро ще се появи една непозната за тях личност, а именно главната личност на Кевин – Звярът. Също така, Кевин може да материализира мислите си на физическо ниво, което прави положението още по-тежко и непредсказуемо.
Ще излезе ли от Кевин Звярът и ще спаси ли някой момичетата? А може би някоя от личностите в Кевин ще се опита да ги спаси? Предстои да разберем.