Мей червената панда / Turning Red (2022)

Мей червената панда / Turning Red (2022)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 10 (3 votes)

Харесвате ли филма?

Резултатът от съвместната работа на филмовите компании Дисни и Пиксар е новият оригинален и забавен анимационен филм "Мей червената панда" (Turning Red 2022). В центъра на сюжета е самоуверената тринадесетгодишна Мей Лий. Както много други тийнейджъри, момичето е подложено на чести промени в настроението. Бушуващите хормони са способни да ядосат Мей във всеки един момент. До сега тя винаги е била мило и послушно дете. Ученолюбива и старателна в училище, давана за пример на всички. Но всичко това се променя и колкото и да се опитва да запази самообладание, Мей периодично губи контрол над себе си.

Един ден Мей се събужда в лошо настроение. Отивайки пред огледалото тя вижда не собствения си образ, а този на червена панда. Оказва се, че нейните родители са пазили голяма тайна за семейния произход. Техните предци са имали мистична връзка с големите червени панди. Тази малка странност се предава наследствено, а всяка силна емоция е способна да освободи пандата. Когато момичето е в добро настроение отново се превръща в момиче. Ако Мей не овладее емоциите си е застрашена от това да пощурее и да остане панда завинаги. Тя все още има много тренировки, за да се научи на самоконтрол.

Учителят на Мей и всички нейни съученици също стават свидетели на преобразяването й в червена панда. Това се случва, когото притеснената майка Мей започва да я следи. По време на урок по математика момичето получава от свой съученик бележка с надпис "майка ти е отвън". Поглеждайки навън Мей вижда майка си, която влиза в конфликт с охраната на училището. Всички нейни съученици отиват на прозореца, ставайки свидетели на случката. Обзетата от емоции Мей отново се преобразява в червена панда. Тя си тръгва от училище и бърза да се прибере у дома, прекосявайки града като прескача по покривите на къщите. Озовавайки се в стаята си, тя успява да се успокои и да се преобрази отново в момиче, но не за дълго... Постепенно обаче тази нейна странност да се преобразява започва да и харесва, а всичко това води до много комични и забавни ситуации.

Режисьор на филма "Мей червената панда" (Turning Red 2022) е Доми Ши, която спечели Оскар миналата година за късометражния си филм Bao. Композитор е Лудвиг Горансон, който е написал музикалната партитура за телевизионния сериал "Мандалорецът" (The Mandalorian). Също така в анимацията звучи пламенната композиция "Larger Than Life" на известната момчешка група "Бекстрийт Бойс".