Матрицата: Възкресения / The Matrix Resurrections (2022)

Матрицата: Възкресения / The Matrix Resurrections 2022

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.3 (52 votes)

Харесвате ли филма?

"Матрицата: Възкресения" (The Matrix Resurrections (2022) е американски фентъзи екшън - четвърти от поредицата "Матрица". За разлика от предходните три филма, всеки от които е режисиран и написан от дуото Уашовски и продуциран от Джоел Силвър, четвъртия филм е създаден без участието на Лили Уашовски и Силвър. Кинолентата този път е заснета от режисьора Лана Уашовски по сценарий, написан от нея съвместно с Дейвид Мичъл и Александър Хемон.

Сюжетът на "Матрицата: Възкресения" (The Matrix Resurrections (2022) не се е променил от 18 години насам и все така се върти около противопоставянето на героите срещу компютърната система. Невероятният Киану Рийвс, разбира се, играе в обичайната си роля на непобедимия и безмилостен Нео, а в ролята на злодея в новата серия изненадващо се превъплъти актьорът и комик Нийл Патрик Харис.

"Матрицата: Възкресения" продължава историята на главния герой на име Нео, който успява да овладее коварния изкуствен интелект, използващ човешката раса като източник на енергия и запълващ съзнанието на хората по време на растежа им с реални илюзии. Нео, известен още като Томас Андерсън (Киану Рийвс), фрагментарно си спомня за своите подвизи в трилогията на "Матрицата" и се опитва да разбере какво се е случило с него и кой е той всъщност. В това нещо му помага младият Морфей (Яхя Абдул-Матийн II), освободен от Матрицата, който в миналото открива Нео и му разказва цялата истина. Приятелката на Нео Тринити (Кари-Ан Мос) също почти нищо не си спомня за Матрицата. Но въпреки всичките тези обстоятелства героите по някакъв странен начин се срещат отново и се впускат в поредното пътешествие в този много загадъчен свят.

Във филма "Матрицата: Възкресения" (Матрицата 4) участват Киану Рийвс, Джонатан Гроф, Джейда Пинкет Смит, Джесика Хенуик, Нийл Патрик Харис, Яхия Абдул-Матийн ІІ, Кари-Ан Мос, Тоби Оуенмир, Приянка Чопра и др. Продължението на „Матрицата“ е резултат от копродукция на компаниите Village Roadshow Pictures и Venus Castina Productions.