Манк / Mank (2020)

Манк Mank 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.3 (3 votes)

Харесвате ли филма?

"Манк" (Mank 2020) е американски биографичен филм от 2020 година. Филмът разказва за известния холивудски сценарист Херман Дж. Манкевич. Действието се развива през 1940 година. Орсън Уелс известен американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, получава пълна творческа свобода от филмовото студио RKO да работи върху бъдещия си гениален филм. За написването на сценария Уелс наема талантливия Херман Дж. Манкевич, който към този момент се възстановява от тежка травма на крака след автомобилна катастрофа. Херман създава сценария като го диктува на секретарката си Рита Александър. Когато Рита печата сценария тя забелязва голяма прилика на главния герой с Уилям Рандолф Хърст, който е известен американски медиен магнат, основател на холдинга Hearst Corporation и водещ издател на вестници.

Продуцентът Джон Хаусман се притеснява от нелинейния и трудно четим сценарий на Херман, а братът на сценариста Йосиф се страхува, че той може да разгневи могъщия Хърст.
Но нека да се върнем с 10 години назад през 1930-те години, когато Херман посещава снимачната площадка на MGM, където забелязва красивата актриса Марион Дейвис. Тя го запознава с Хърст, който е неин благодетел и любовник, който харесва Херман.
През 1933 г. Херман и съпругата му Сара, заедно с много холивудски босове, присъстват на честването на рождения ден на Луис Барт Майер (филмов продуцент и съосновател на студията Metro-Goldwyn-Mayer), в замъка на Хърст. Те обсъждат възхода на Германия и предстоящите избори за губернатор на Калифорния, включително кандидата на демократите Ептън Синклер. Херман и Марион се разхождат и обсъждат политиката и филмовата индустрия. Така Херман научава някои интересни факти.

През 1934 година: Ръководителите на филмовото студио MGM, която е под ръководството на Майер, започват активно да дискредитират губернаторската кампания на Синклер. Не след дълго колегата на Херман, режисьорът Шели Меткалф, се самоубива, след като разбира, че е болен от болестта на Паркинсон и страда от вина за оклеветяването на Синклер. Така започва цяла верига събития, които превръщат живота на Херман в истинска драма. Ще успее ли Херман да овладее живота си и да получи Оскар за сценария си? Всичко това във филмът "Манк" (Mank 2020).