Малки жени / Little Women (2019)

Малки жени Little Women 2019

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.7 (15 votes)

Харесвате ли филма?

"Малки жени" (Little Women 2019) е американски филм от 2019 година. Това е седмата пълнометражна екранизация на едноименния роман, написан преди повече от 150 години от писателката Луиза Мей Олкът. Кинолентата е отличена с шест номинации за наградите "Оскар", включително за най-добър филм. Режисьор и сценарист на "Малки жени" е Грета Геруиг. Въпреки, че историята е написана преди толкова години, тя и до днес е много актуална.

Действието на "Малки жени" се развива през 1860-те години в Нова Англия, (днес географски регион в североизточната част на Щатите), по време на Гражданската война в САЩ. Филмът разказва невероятната житейска история на четири сестри, които остават сами с майка им по време на войната.

През 1868 година Жозефина Марч, наричана още Джо (Сърша Ронан) работи като учителка в Ню Йорк. Един ден тя отива при редактора, г-н Дашууд (Трейси Летс) и му предлага да напечата неин разказа. Той се съгласява, но Джо не иска да се посочва името на автора.
Същевременно сестра й Ейми (Флорънс Пю), която се намира в Париж с леля им Марч (Мерил Стрийп) среща своя приятел от детството Лори (Тимъти Шаламет) и го кани на новогодишен бал. На бала Лори прекалява с питиетата, което ядосва Ейми, а в отговор на това той я упреква, че мечтае да се омъжи за богатия бизнесмен Фред Вон (Даш Барбър).

В това време в Ню Йорк Джо се среща с Фридрих Байер (Луис Гарел), влюбен в нея професор, който й признава, че не харесва творчеството й. Джо приема присърце критиките и прекратява общуването с Фридрих. Същевременно пристига писмо, в което се съобщава, че болестта на по-малката й сестра Бетси (Елиза Сканлън) прогресира. Джо незабавно се връща у дома в Конкорд, в щата Масачузетс. Така започват множество невероятни истории на сестрите, като всяка от тях мечтае за нещо свое. Например, Джо иска да стане знаменита писателка, другата сестра желае да стане известна художничка, а третата - театрална актриса. Как ще продължи житейският път на тези малки жени и ще успеят ли да сбъднат мечтите си? Предстои да разберем.

Ролите изпълняват Крис Купър, Боб Оденкърк, Ема Уотсън, Мерил Стрийп, Тимъти Шаламет, Лора Дърн, Джеймс Нортън, Сърша Ронан, Флорънс Пю и други.