Леден път / The Ice Road (2021)

Леден път / The Ice Road 2021

Оценка на филма

Your rating: None Average: 6.8 (9 votes)

Харесвате ли филма?

Действието на американският екшън филм "Леден път" (The Ice Road 2021) разказва за спасителна мисия в Северния ледовит океан. Мина за добив на диаманти се срутва и 26-ма миньори остават заклещени в смъртоносен леден капан в крайните части на северна Канада. Времето за спасение е твърде малко. Ако до денонощие пристигне специално оборудване – ще бъдат спасени, ако екипите не успеят, тогава миньорите ще загинат.

Така спасителна мисия незабавно потегля към диамантената мина. Колона камиони трябва да стигне до мястото на трагедията по най-бързия начин. Начело на колоната е опитният шофьор Майк (Лиъм Нийсън). Неговата главна задача е да отведе колоната до мястото на предназначение по възможно най-безопасния и експедитивен начин. Но навън е люта зима и навсякъде бушува сняг и студ, което прави района трудно проходим, а спасителната операция – невъзможна. Но все пак има един път, по който камионите може да минат езерото. Това означава обаче, че има вероятност жертвите да станат още повече, защото от пет седмици ледът в езерото бавно се топи и може да не издържи тежките машини. На такава заледена повърхност не може да се спира, нито да се кара бързо, защото камионите просто ще се озоват на океанското дъно. Теглото на един такъв камион е 33 тона. За да се премине езерото е необходимо да се спазва определена скорост.

В допълнение към крехката ледена повърхност, Майк и спътниците му са изправени пред силна виелица. Но нито виелицата и студът, нито опасната ледена покривка не представляват толкова голяма опасност, колкото неприятните изненади на пътя, организирани от някого. Майк разбира, че някой реално се опитва да спре колоната. Тя не трябва да стигне до мината. Причината за това е, че ако Майк и другите стигнат там, означава да станат свидетели на нещо, което не трябва да излиза в публичното пространство.
Кой и защо се опитва да убие Майк и екипа му? Какво е причинило срутването на мината? Ще успее ли главният герой да спаси хората в мината? Предстои да разберем гледайки "Леден път" (The Ice Road 2021).