Ирландецът / The Irishman (2019)

Ирландецът / The Irishman 2019

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.8 (14 votes)

Харесвате ли филма?

Сюжетът на филма "Ирландецът" (The Irishman 2019) се върти около живота на главния герой Франки Ширан (Робърт се Ниро), известен още с прякора си Ирландеца. Той живее в старчески дом и често се сеща за миналото си и годините на работа за мафията.

Всичко започва през 1950-те години във Филаделфия. Франк, като млад шофьор на камион, транспортира говеждо месо и започва да краде от стоката, която продава на дребен мафиот от местна италианска мафиотска фамилия. След разкриването на кражбите, профсъюзният активист Бил Буфалино (Рей Романо) спасява Ширан от уволнение, след като той отказва да посочи в съда купувачите на откраднатите стоки.

Бил запознава шофьора с братовчед си, главата на престъпното семейство в североизточна Пенсилвания Ръсел Буфалино (Джо Пеши), който става негов шеф и приятел за цял живот. Така Ширан започва да работи за Буфалино и подземния свят на Южна Филаделфия, извършвайки убийства по поръчка. Франк използва опита си от времето на Втората световна война, когато командирът му нарежда да застреля двама пленени немски офицери, които преди това е накарал сами да изровят гробовете си. След като доказа своята лоялност и надеждност, Франк се превръща във видна фигура в престъпния свят.

Един ден Ръсел възлага на Франк да помогне на лидера на профсъюза на шофьорите на камиони, с когото има общи бизнес интереси и е свързан с мафията Джими Хофа (Ал Пачино). Хофа се бори с влиянието на Антъни "Тони Про" Прованцано (Стивън Греъм) и федералното правителство. Двамата с Франк се сприятеляват. Джими осигурява на Франк длъжността на ръководител на профсъюзен отрасъл. Той съчетава тази позиция с престъпния бизнес и продължава да изпълнява специалните задачи за мафията и Ръсел Буфалино, който също служи като бодигард на Хофа по време на пътуванията му из страната. Всичко това е придружено от убийства, кражби, интриги и се стига до съд.

"Ирландецът" (The Irishman 2019) е американски биографичен филм от 2019 година на режисьора Мартин Скорсезе. Сценарият е дело на Стивън Заилян, написан по книгата на Чарлз Бранд "Чух, че боядисвате къщи". Главните роли в "Ирландецът" се изпълняват от Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши. Във филма участват още Харви Кайтел, Рей Романо, Боби Канавал, Джак Хюстън и други.