Има ли някой там? / The Midnight Sky (2020)

Има ли някой там / The Midnight Sky 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 6.6 (12 votes)

Харесвате ли филма?

"Има ли някой там (The Midnight Sky 2020) е американски научно-фантастичен филм от 2020 година. Режисьор на филма е холивудската звезда Джордж Клуни, а сценарият е на Марк Л. Смит. Кинолентата е базирана на романа от 2016 година "Добро утро, полунощ" на Лили Брукс-Далтън.

Действието на филма "Има ли някой там" се развива през 2049 година, когато загадъчна глобална катастрофа унищожава по-голямата част от Земята, убивайки почти цялото население с мощна радиация. Главният герой е амбициозен учен на име Августин Лофтхаус (Джордж Клуни), който търси планети с условия, подходящи за живот на човечеството. Той се намира в изследователска база на канадския Арктически архипелаг и се опитва да установи контакт с пристигащ космически кораб. Целта му е да попречи на астронавтите да се върнат на родната си планета Земя, където се е случила катастрофата.

Августин отказва да евакуира базата си осъзнавайки, че не му остава дълго да живее поради тежко заболяване, което изисква хемодиализа. Главният герой, оставайки абсолютно сам се опитва да се свърже с всеки космически кораб с надеждата да предупреди за ситуацията на Земята, но открива, че всички с изключение на един са изчезнали. Само космическия кораб "Ефир" все още е активен. Той се завръща от Юпитер от изследователска мисия на луна K-23, където има условия за живот, подходящи за хората. Планетата е открита някога за първи път от Августин. Екипажът на "Ефир" не знае какво се е случило на Земята, а опитите на главния герой да се свърже с тях са безрезултатни. Антената в базата му е прекалено слаба и сигналът на учения не може да достигне до астронавтите.

Една вечер Августин открива в своята станция малко момиченце. Той веднага се опитва да се свърже с колегите си в станцията, но бързо разбира че е останал абсолютно сам. Момиченцето не говори, но благодарение на рисунката й мъжът разбира, че тя се казва Айрис. Двамата се сприятеляват и решават да тръгнат към друга база с надеждата, че антената там е достатъчно мощна и сигналите им ще достигнат до астронавтите на космическия кораб "Ефир".
Ще успеят ли да оцелеят двамата главни герои от филма "Има ли някой там (The Midnight Sky 2020)? Гледайте!