Изменник по вкуса ни / Our Kind of Traitor (2016)

Изменник по вкуса ни  / Our Kind of Traitor (2016)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.1 (23 votes)

Харесвате ли филма?

"Изменник по вкуса ни" е базиран на детективския роман "Дама, поп, асо, шпионин" на известния английски писател Дейвид Джон Мур Корнуел с псевдонима Джон льо Каре. Романът излиза през 1974 година и се превръща в истинска класика в жанра. До днес този роман се смята за шедьовър на шпионския жанр в литературата. Тук е моментът да отбележим интересните биографични данни на писателя: през 1958 година той започва да работи като щатен сътрудник в МИ-5, а през 1959 година се премества в МИ-6, където работи 5 години под дипломатическо прикритие във ФРГ. След излизането на поредния му роман "Шпионинът, който дойде от студа" през 1963 година, Корнуел напуска службите и се отдава изцяло на литературното творчество.
Сюжетът на "Изменник по вкуса ни" се върти около влюбената двойка Пери и Гейл. Пери (Юън Макгрегър) е преподавател в университет, а чаровната му приятелка Гейл (Наоми Харис) е адвокат. Двамата заминават на почивка в екзотичното Мароко. Прекарвайки там отпуската си, двамата дори не подозират в каква история ще бъдат въвлечени и как животът им ще се преобърне на 360 градуса.
На една разкошна вечеринка Пери и Гейл случайно се запознават с руския олигарх Дима (Стелан Скарсгорд), който се занимава с пране на пари на руски престъпни групировки. Лидерите на тези групировки обаче са на път да го отпишат. За да спаси себе си и семейството си, Дима предлага на британската Секретна разузнавателна служба МИ-6 огромно количество ценна информация. В замяна руснакът иска защита и покровителство. Неговата последна надежда е в "английските джентълмени", които винаги "играят честно". За да стигне информацията до когото трябва, олигархът моли професора да предаде важната информация на МИ-6. Така Пери и Гейл неминуемо стават част от опасния свят на политическите игри и международния шпионаж. Влюбената двойка се впуска в рисковано пътешествие до Берн през Париж, през тайната квартира в Алпите до мрачните и мъгляви улици на британската столица. Всичките тези опасни приключения се случват в съюз с продажния Хектор (Деймиън Люис), който е агент на тайните британски служби, решен на всичко.