Злато / Gold (2022)

Злато / Gold (2022)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.5 (13 votes)

Харесвате ли филма?

В центъра на сюжета на развиващият се в Австралия драматичен трилър "Злато" (Gold 2022), са двама златотърсачи. Те са силни мъже на средна възраст. Всеки от тях е запознат с географията на континента и знае, че по-голямата част от него е заета от почти безжизнена пустиня. Но именно в този пустинен район най-често се намират истинските дарове на природата, за които търсят хората от дълго време. Още в средата на 19 век на тези места е била една от най-големите трески за злато в света. Оттогава до сега, много хора не са изоставили надеждата, че ще открият там голямо самородно злато или огромен опал, но това се случва изключително рядко.

Тази мечта се сбъдва на двама приятели, които откриват почти на повърхността голяма скала от самородно злато. След като копаят пясъка около огромния самороден къс, момчетата разбират, че не са в състояние да извадят толкова тежък товар без необходимото оборудване. За да го извадят им трябва техника, но в продължение на много километри няма нито селище, нито пътища. Двамата решават, че единият трябва да остане да пази плячката, докато другият отиде до най-близкото населено място, за да закупи цялото необходимо оборудване. За комуникация между тях остава единствено един сателитен телефон.

Но да останеш сам в пустинята, дори за такава изкусителна цел, е истинско изпитание. Това ще преживее единият от двамата златотърсачи. В един момент обаче, неговата храна и вода свършват. Кожата му започва го сърби от пясъка и слънцето, а разсъдъка му започва да се губи. Междувременно се сблъсква и с дивите животни на пустинята. Откривайки останките на самолет, намиращ се наблизо, успява да се крие в него от вятъра и слънцето. Към мъжа обаче се придвижва голяма буря, а партньорът му го няма вече седмица. Обзет от отчаяние, силите са му към своя край. Дали ще успее да дочака своя партньор или ще стане жертва на своята алчност и жаркото слънце на пустинята.

Австралийският приключенски филм "Злато" (Gold 2022) е режисиран от Антъни Хейс, който е съавтор, копродуцент, а също така участва и в една от главните роли. При написването на сценария, на Антъни му помага неговата съпруга - актрисата и дизайнерка Поли Смит.