Земя на номади (Nomadland 2020)

Земя на номади Nomadland 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 9.5 (6 votes)

Харесвате ли филма?

Сюжетът във филма "Земя на номади" (Nomadland 2020) се върти около живота на главната героиня Фърн (Франсис Макдорманд). Малко след смъртта на съпруга си и фалита на компанията, в която двамата са работили дълги години, Фърн решава че повече нищо не я задържа в малкото градче в щата Невада. Тя разпродава по-голямата част от имуществото си, купува кемпер и тръгва да пътува из американския Запад. Така жената се превръща почти в номад. Периодично тя намира работа на различни места и така се препитава. Паралелно с това обаче Фърн не спира да изучава живота във всичките му проявления извън конвенционалното общество. През зимата главната героиня от филма "Земя на номади" (Nomadland 2020) работи сезонна работа в сортировъчния център на Amazon.

Един ден Линда (Линда Мэй), приятелка и колежка на Фърн я кани на прословутия "Събор на скитници на колела", който представлява своеобразен фестивал посред пустинята Кварцайте в щата Аризона. Организатор на това събитие е Боб (Боб Уелс), който подпомага номади, които се нуждаят от помощ. Първоначално Фърн се отказва от предложението на Линда, но променя мнението си след като навън започва да захладнява, а тя не успява да си намери работа.

На събора главната героиня се запознава с много номади и се учи от тях на най-важните умения за оцеляване и самоосигуряване на пътя. Едната гума на караваната на Фърн се спуква и тя моли номадката по съседство Суонки да я закара до града. В отговор Суонки я смъмря, че няма резервна гума, но предлага да помогне да залепят старата. Така двете се сприятеляват. Суонки разказва на Фърн, че е болна от рак и й остава по-малко от година живот, но тя не възнамерява да стои в болницата и до дни ще тръгне към Аляска. По-късно всяка тръгва по пътя си. Фърн започва работа в къмпинг, където отново среща номада Дейвид (Дейвид Стратърн), с който са се запознали по-рано на събора. Ще се промени ли живота на главната героиня след тази среща? Гледайте.

"Земя на номади" (Nomadland 2020) е американски драматичен филм от 2020 година. Режисьор, сценарист и видео монтажист на кинолентата е Клои Жао. В основата на сценария е книгата на Джесика Брудър – "Земя на номади: Оцеляване в Америка през двадесет и първи век". Филмът е отличен със "Златен глобус", "Златен лъв" и награда "Оскар". Във филма участват Франсис Макдорманд и Дейвид Стратърн, а реалните номади Линда Мей, Чарлин Суонки и Боб Уелс играят себе си.