Зеленият рицар / The Green Knight (2021)

Зеленият рицар / The Green Knight (2021)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 6.5 (10 votes)

Харесвате ли филма?

Действието на филма "Зеленият рицар" (The Green Knight 2021) се развива в Камелот на Рождество Христово. Крал Артур (Шон Харис) организира голям пир, на който събира най-именитите рицари. Младият сър Гауейн (Дев Пател) не е един от тях. Той няма нито подвизи зад гърба си, нито благородническа титла, но въпреки това има честта да седи до самия монарх, който е решил да оправи отношенията с племенника си, сина на сестра му Моргана (Сарита Чудхури). В същото време майката на сър Гауейн Моргана провежда магичен ритуал. Кралят обаче не бърза да пирува, а иска първо да чуе от своите гости някоя завладяваща история или да види представление. Желанието на крал Артур започва да се изпълнява незабавно. Точно като по приказките вратата в тронната зала изскърцва и влиза рицар със странни доспехи сякаш от дърво. Дали са доспехи?

Неканеният гост от филма "Зеленият рицар" (The Green Knight 2021) предлага на участниците в тържеството игра - спаринг, за участие в която обещава могъществената брадва.
Но има едно условие: раните, които сега ще нанесе единият от двамата рицари на другия, последния ще му върне със същото след една година. Младият Гауейн с нетърпение иска да покаже своята доблест и приема предизвикателството, но по някаква причина опонентът му изобщо не бърза да се бие. Разгорещеният племенник на Артур с един замах отсича главата на странния рицар. За голяма изненада на всички присъстващи и Гауейн обаче, опонентът му вместо да се срути на каменния под, вдига главата си от пода и напомня на онемелия Гауейн, че ще го очаква в своя Зелен параклис на следващата Коледа. След това рицарят със зловещ смях си тръгва от замъка точно като Конникът без глава от известния роман на Майн Рид. Минава една година и е време сър Гавейн да се приготви за пътуване, в края на което го очаква реципрочен и очевидно фатален удар.

"Зеленият рицар" (The Green Knight 2021) е драматичен фентъзи филм на режисьора Дейвид Лоуъри, заснет по негов сценарий. Филмът е базиран на английска поема, написана от неизвестен автор през XIV век. В кинолентата участват Кейт Дики, Шон Харис, Бари Кеоган, Ерин Келиман, Алисия Викандер, Джоел Едгертън, Сарита Чудхури, Дев Пател и други. Този премерен и дори беден на екшън действие филм се оказа не само една от най-интересните адаптации на древната британска легенда, но и най-доброто фентъзи на годината, която все още не е приключила.