Зелената книга / Green Book (2018)

Зелената книга / Green Book (2018)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.1 (7 votes)

Харесвате ли филма?

"Зелената книга" (Green Book 2018) е американски биографичен филм на режисьора Питър Фарели. Сценарият е на Фарели и Брайън Хейс Къри. Филмът разказва истинската история от 1960-те години за едно пътешествие през южната част на САЩ на известния джаз пианист Дон Шърли (Махершала Али) и обикновения шофьор Тони Валелонга (Виго Мортенсен), между които с течение на времето се поражда едно наистина истинско приятелство.

Действието на филма "Зелената книга" (Green Book 2018) се развива през 1962 година в Ню Йорк. Там един от двамата главни герои Тони Валелонга, който е охранител от американско-италиански произход в нощен клуб, изведнъж остава без работа. Заведението се затваря и Тони е принуден да търси алтернатива за доход. Така един ден той е поканен на събеседване с известния афроамерикански пианист Дон Шърли, който търси шофьор за предстоящото турне в южната част на Съединените щати.

Дон наема Тони и двамата решават да тръгнат час по-скоро, за да се върнат по-бързо в Ню Йорк за Коледа. Представители на звукозаписното студио на Дон дават на Тони копие от "Зелената книга", която представлява своеобразен пътеводител за чернокожи пътешественици в САЩ. В книгата са посочени всички хотели, ресторанти, закусвални и бензиностанции, които работят с чернокожи клиенти.

Турнето започва от Средния Запад и продължава на юг. Първоначално двамата главни герои изобщо не намират общ език. Например, когато Дон се държи изтънчено и възпитано, Тони се чувства некомфортно защото е по-обикновен, по-първичен и не притежава обноските на интелектуалеца Дон. Навиците и първичността на Тони пък дразнят Дон. Въпреки всичко двамата продължават да пътешестват, а Тони в един момент е поразен от таланта на чернокожия пианист.

Същевременно шофьорът е ужасен от дискриминационното отношение на хората към музиканта, с които Тони се сблъсква в живота извън сцената. Турнето не минава без сбиване и разправии с полицаи. Тони е впечатлен от поведението на Дон към онези, които го унижават и от неговия начин на мислене. Така Тони решава да помогне на своя нов приятел и започва да му служи не само като шофьор, но и бодигард. Как ще завърши това пътешествие? Ще успеят ли Дон и Тони да се приберат навреме у дома? Предстои да разберем гледайки филма "Зелената книга" (Green Book 2018).