Енола Холмс / Enola Holmes (2020)

Енола Холмс / Enola Holmes 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8 (64 votes)

Харесвате ли филма?

"Енола Холмс" е криминална мистериозна драма, базирана на книгата The Enola Holmes Mysteries (Разследвания на Енола Холмс) - "Случаят с изчезналия маркиз" на писателката Нанси Спрингър. Филмът разказва историята на тийнейджърката Енола, чийто брат е вече известният Шерлок Холмс.

Действието на филма "Енола Холмс" (2020) се развива през далечната 1884 година във Великобритания. В деня на 16-ия си рожден ден, Енола Холмс (Мили Боби Браун) открива, че нейната майка Евдория Холмс (Хелена Бонъм Картър) е изчезнала. Жената е оставила само торбичка със загадъчни подаръци, сред които малки плочки с букви, които обаче нищо не говорят на Енола и не дават никаква подсказка за това, къде може да е майка й.

Евдория е свободолюбива и малко странна жена за обществото в края на XIX век. Тъй като бащата на момичето е починал отдавна, майката, която е жена с прогресивни възгледи отглежда и обучава сама дъщеря си. Тя не я е обучила на обноски и мода, подобаващи за една дама, а на съвсем други неща. Тя е обучавала дъщеря си да слуша, да гледа и да се бие в ръкопашен бой. И сега 16-годишната Енола не отговаря на общата идея за свястна млада дама - тя не носи онези кокетни шапчици и ръкавици, характерни за онази патриархална епоха. Между другото дори в името на момичето има загадка – Енола на английски език, прочетено отзад напред, означава - сама. Целият живот на майката и дъщерята е изтъкан от загадки.

Енола има и двама братя Майкрофт (Сам Клафлин) и Шерлок (Хенри Кавил), които са пораснали отдавна и живеят в друг град. Момичето решава да ги потърси за помощ, но не среща подкрепа. И тъй като своенравната девойка е останала на попечението на своите братя Шерлок и Майкрофт, те решават да я изпратят в девическо училище, където да я научат на обноски, за да стане истинска дама. Свободолюбивата Енола обаче не желае да живее там. Момичето се преоблича в момчешки дрехи, качва се на влак и заминава в Лондон да търси сама майка си. Във влака Енола среща млад виконт, който също е избягал от роднините си. Така започват истинските приключения на главната героиня. Момичето дори се изправя пред мистерия, която заплашва съществуването на Британската империя...