Довереникът на кралицата / Victoria and Abdul (2017)

Довереникът на кралицата / Victoria and Abdul (2017)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.4 (44 votes)

Харесвате ли филма?

Филмът "Довереникът на кралицата" е базиран на документални изследвания "Виктория и Абдул: Истинската история на най-близкото доверено лице на кралицата". Филмът разказва за необикновената дружба между възрастната английска кралица и младия индиец, служил като секретар в двора й.
Мухамад Абдул Карим е роден в небогато семейство с шест деца в малко селце Лалатпур, разположено близо до град Джанси. Въпреки бедността, той успява да получи добро образование и да получи протекция от един британски чиновник, който му помага в службата. В резултат на това през 1887 година Абдул става един от късметлиите, избрани да служат в двора на кралица Виктория. Това става в годината на нейния златен юбилей.
Кралицата одобрява младия и красив Абдул и се разпорежда той да мине допълнителен курс по английски език, след което получава длъжността на неин личен секретар по индийските въпроси.
Новият секретар често разказва на кралица Виктория за обичаите и нравите на неговата страна, дори я учи на хинди. Поради това Абдул бива удостоен с уникалната титла Мунши, което в превод от индийски означава учител, книжник, помощник и дори учител. Така Мунши се превръща в любимец на кралицата, с която води постоянни беседи на най-различни теми. Кралицата често подарява подаръци на своя секретар, винаги отбелязва неговата изключителна интелигентност и информираност в индийските въпроси. Един ден дори му подарява земя в Индия.
Самият Абдул живее в отделна къща със съпругата и тъщата си, винаги облечени в индийски дрехи и златни украшения.
Тези нетипични отношения между кралица Виктория и Абдул Карим, арогантния му характер и нежеланието му да стои в сянка често предизвикват завист и възмущение в кулоарите на кралския двор. Нещо повече, понякога влиятелни придворни се оплакват и доносничат срещу Абдул, но кралицата винаги е игнорира това, приписвайки го на расова омраза на своите поданици.
През 1899 година Мунши заминава в Индия. Когато се връща през 1900 година заварва кралицата много остаряла и болна. След няколко месеца тя умира, а нейния приемник Едуард VII допуска Абдул до тялото на Виктория, за да се сбогува с нея, а след това принудително го изпраща в Индия. До днес историците водят спорове, дали Абдул Карим е имал влияние върху кралица Виктория по политическите въпроси на Великобритания в Индия. Цлялата история на кралица Виктория и Абдул може да видите във филмът "Довереникът на кралицата (Victoria and Abdul)".