Джентълмените / The Gentlemen (2019)

Джентълмените / The Gentlemen (2019)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.5 (10 votes)

Харесвате ли филма?

"Джентълмените" (The Gentlemen 2019) е екшън филм със забавни моменти, типични за стила на режисьора Гай Ричи. Криминалната комедия е от 2019 година и е написана, продуцирана и режисирана изцяло от самия Гай.

Сюжетът на филма "Джентълмените" се върти около главния герой Майкъл Пиърсън или както го наричат още - Мики (Матю Макконъхи). Той е американски престъпник, който има стабилен бизнес за продажба на забранени вещества. Мики е най-добрият в този бизнес във Великобритания, но има принципи, които спазва – винаги стои настрани от сериозните сделки.

Всъщност филмът започва с неговата смърт – докато си пие бирата в един пъб, зад него се появява мъжки силует с насочен пистолет към Мики. Прозвучава изстрел и кървавите пръски ефектно се разтварят в стъклената чаша…

По-нататъшното действие на филма "Джентълмените" разказва за събитията, предшестващи смъртта на главния герой. Издателят на таблоида Daily Print - Големият Дейв (Еди Марсан) наема частния детектив Флетчър (Хю Грант), за да разследва връзката на лорд Пресфийлд, който е член на кралското семейство, а някога дори "четвърти по ред на опашката за трона", с американеца Мики Пиърсън.

А всичко е заради един от светските приеми, на който Мики предизвикателно игнорира протегнатата ръка на Големия Дейв, с което на практика го унищожава в очите на истаблишмънта. Оттогава разгневеният издател е готов да плати 150 хиляди паунда за компромати срещу Мики.

В същото време Флетчър, осъзнавайки, че като изнудва Мики, може да получи много по-голяма сума, за това отива при дясната ръка на Мики - Реймънд (Чарли Хънам). Той му предлага да купи досието, което е събрал по поръчка на Големия Дейв - за 20 милиона паунда. Флетчър представя на Реймънд презентация на събраните компрометиращи материали, подигравателно подредени във вид на условен филмов сценарий. От там нататък продължението на историята частично звучи от името на Флетчър, който чете фрагменти от този "сценарий".

Мики решава да сложи край на своята империя и да се оттегли, като планира да продаде бизнеса си на олигарси от Оклахома (САЩ). Именно това негово решение поставя началото на всякакви престъпни действия и схеми с изнудвания, подкупи и размяна на всякакви любезности между така наречените "джентълмени", което превръща филма "Джентълмените" (The Gentlemen 2019) в колоритна и непредсказуема криминална комедия.