Джанго без окови

Джанго без окови

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.8 (158 votes)

Харесвате ли филма?

Сюжета на филма "Джанго без окови" се върти около Джанго (Джейми Фокс) — роб, който се озовава на свобода в търсене на съпругата си, също робиня. В търсенето на Джанго помага немски наемник – доктор Кинг Шулц (Кристоф Валц). Докторът ненавижда расизма и робството, поради тази причина той освобождава Джанго и го обучава на своя занаят. Двамата се впускат в търсене на жестокия робовладелец Калвин Кенди (Леонардо ди Каприо). Именно той е поробил не само съпругата на Джанго, но и част от приятелите и семейството му. Другият интересен персонаж е Стивън – най-верният роб на Калвин, когото смята за дясната си ръка. Стивън е също толкова жесток, манипулативен и пресметлив. Той е дотолкова навлязъл под кожата на своя владетел, че дори може да му противоречи и обижда директно в лицето, без да получава наказание за това.
Доктор Шулц и Джанго намират и унищожават цяла банда безмилостни убийци, след което ученикът моли учителя си да помогне в освобождаването на жена му. Куентин Тарантино показва чрез филма "Джанго без окови" цялата истина за американското робство. Режисьорът и този път се придържа към уникалната си стилистика, което прави филма още по-завладяващ.
"Джанго без окови" е типичният уестърн в стил Тарантино. Възможно е да се използват в продукцията някои елементи от мотива на филма "Джанго" от 1966 година на Серджо Корбучи, но след преработката на Тарантино, филмът вероятно ще има само една сходна прилика – в заглавието. Действието на "Джанго без окови" се развива през ХIX век в Мисисипи, а главният герой Джанго има само една цел - да спаси съпругата си от лапите на безмилостния плантатор. Джанго е обзет от желание за мъст и наказание за извършените престъпления от негодника Калвин и неговите хора. Всичко това прави филма завладяващ и напрегнат уестърн.