Глас от камъка / Voice from the Stone (2017)

Глас от камъка / Voice from the Stone 2017

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.3 (204 votes)

Харесвате ли филма?

Действието на филма "Глас от камък" се разгръща в един от регионите на Тоскана, където пристига младата и симпатична психиатърка Верена. Момичето трябва да живее в изолиран замък и да се грижи за невръстно момченце, което наскоро е изгубило майка си. След смъртта на майка си, момчето буквално спира да говори. На пръв поглед то изглежда намусено, мълчаливо и сякаш безразлично към живота, но зад тази визия се крие нещо необяснимо, странно и дори свръхестествено – то чува гласът на майка си от стените.
Действието се развива през 1950-те години на миналия век. Тук следва да отбележим, че филмът е заснет по едноименен роман на известния италиански писател Силвио Рафо.
След като подлага на наблюдение момчето, младата лекарка успява да открие причината за мълчанието на подопечния си. Оказва се, че то действително е свързано с кончината на майка му. Оказва се, че когато жената е умирала, той й обещал да мълчи докато душата й не се завърне в нашия свят.
Според Верена, поведението на момчето е доста странно, както и други мистични случки в старинния замък. Младата лекарка трябва да остане там докато се грижи за момченцето. С времето обаче момичето започва да има симпатии към бащата на момчето, собственика на замъка - 40-годишния Клаус, който тежко преживява кончината на съпругата си. След като за младата Верена мъжът става център на внимание, Клаус лека по лека започва да се отърсва от трагедията. Нещо повече, в един момент той дори отвръща на лекарката с взаимни чувства. Ситуацията обаче се усложнява, заради постоянните разкази на прислугата, че в замъка уж продължава да витае душата на починалата жена. Първоначално главната героиня счита приказките на слугите за абсурдни и измислени, но случките от последните дни в замъка я навеждат на други мисли. В един момент тя започва да разбира, че разказите са били основателни.
Как ще завърши тази странна история? Предстои да разберем.