Гений / Genius (2016)

Гений / Genius (2016)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.8 (22 votes)

Харесвате ли филма?

Сюжетът на филмът "Гений" се върти около житейските истории на обикновените хора, техните приятелства, любовта и предателствата. Филмът е заснет по мотиви на исторически роман на Скот Бърг, базиран на реални събития.
Главният персонаж във филма е Максуел Паркинсън – талантлив и перспективен репортер, който мечтае за повишение. Той прави всичко възможно, за да го забележи началството и да оцени труда му, който той полага за благото на редакцията. Един ден всички наистина го забелязват, той става главен редактор в издателската къща на своя град. Работата му се състои в това да редактира, нанася корекции в списанията и вестниците, както и да развива дейността на цялата компания.
Неговият най-добър приятел Томас Уолф, с когото се познава от детство е начинаещ писател. Когато са били малки деца, двамата са мечтаели да постигнат всичко, което пожелаят, да станат уважавани личности и гении всеки във своята област. Но Томас, за разлика от Макс, няма неговия късмет и всичките му усилия да издаде книгите си се увенчават с неуспех. Това е така не защото Томас е лош писател, а защото неговите романи малко хора биха могли да разберат. Той пише на един много сложен, но красив литературен английски език. Произведенията му се разпростират на стотици страници.
Един ден Томас идва при своя стар приятел Макс и го моли за помощ, да напечата негова книга. Максуел се захваща да чете романа и в последствие го съкращава в пъти, заменя сложните изречения на по-прости. Всичко това предизвиква недоумение у Томас, в резултат на което започват едни непрекъснати спорове, в които двамата се хващат за най-малкото нещо. Така те откриват някакви нови граници в класическата английска литература и дори разкриват интересни факти за шедьоврите на класиците Ърнест Хемингуей и Скот Фицджералд.
Ще станем свидетели на истински прекрасна актьорска игра на Никол Кидмън, Джъд Лоу, Колин Фърт и много други знаменити холивудски звезди.