В земя на кръв и мед (2011)

В земя на кръв и мед (2011)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.1 (49 votes)

Харесвате ли филма?

В "В земя на кръв и мед" се разказва за любовта между Даниел, сръбски войник (Горан Костич) и Айла (Жана Марианович), босненско момиче, попаднало в плен в сръбски лагер, където Даниел охранява. Любовта на двамата влюбени е подложена на трудни изпитания, защото с разрастването на свиреп етнически конфликт връзката им става невъзможна. Войната унищожава доверието и вярата един в друг. Айла и Даниел са представители на противоположни страни в босненската война, която през 90-те години на миналия век разкъсва една стабилна до този момент държава. Хората живели в тази страна си стават чужди и се превръщат във врагове. Босненския конфликт ще остане в световната история, като един от-най жестоките.
Даниел и Айла са босненци, но изповядват различна религия и това в последствие довежда до трагедията на връзката им. Даниел е босненски сърбин, той е служител в полицията, а Айла е мюсюлманка и талантлива художничка. Преди да настъпи разделното време, двамата са много влюбени един в друг и имат щастлива връзка. Страната им потъва в насилие и разруха, хиляди убийства и агресия царят навсякъде. Тогава, вече месеци по-късно Даниел е разпределен да служи в босненската сръбска армия под командването на баща си. Генерал Небойша Вукоевич (Раде Шербеджия) е неговият баща, който има значително влияние върху съдбата на сина си Даниел.
Един ден Айла е измъкната от апартамента си, в който живее със сестра си Лейла (Ванеса Глоджо) и новороденото й. Войници влизат в дома на Айла и я отвеждат в лагер, където тя застава срещу своя любим, но той охранява този лагер и е на страната на своята армия. Оказва се, че конфликтът е обсебил живота на двамата и променил връзката им. Нещата между двамата влюбени стават все по-колебливи и объркани. Дали да се доверят един на друг или да продължат по наложената от войната схема?
Режисьорката на филма "В земя на кръв и мед", Анджелина Джоли призна, че в този филм ролите на главните герои биха могли да изиграят само местни актьори. Филмът е заснет в Босна и Херциговина, където преди години са били проведени тежките военни действия във вече бивша Югославия.