Възражение по съвест (2016)

Възражение по съвест 2016

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.1 (25 votes)

Харесвате ли филма?

"Възражение по съвест" е петият филм на Мел Гибсън в качеството му на режисьор. След 10-годишно мълчание, Гибсън изкарва на големия екран поредния си гениален филм, посрещнат с бурни овации и високи оценки от критиците и зрителите на кинофестивала във Венеция.
Филмът от 2016г "Възражение по съвест" е по действителен случай, а главният герой Дезмънт Дос (Андрю Гарфилд) е реална личност от военната история на САЩ. Сюжетът се развива по време на Втората световна война, около битката за Окинава. Припомняме, че с нападението на Пърл Харбър през декември 1941 година, Япония започва да води война със САЩ. Във "Възражение по съвест" се разкрива уникалната история на един 21-годишен дякон към Адвентистката църква, който е мечтаел да стане медик, но поради недостиг на знания, така и не успял станал такъв. Същевременно започва Втората световна война и Дезмънт е изпратен на фронта. Влизайки в редиците на армията главният герой обаче, отказва да ползва оръжие. Дос не желае да убива хора и обявява това желание пред командването. Първоначално решение му хвърля всички в смут, а някои редници от отряда му дори го наричат страхливец и подлец, пребивайки го от бой. Но Дезмънт е не сломим и отстоява принципите си. Така в последствие го разпределят като медик, а неговите другари не тръгват в бой без него. В една от най-кървавите битки (за Окинава), медикът Дос спасява 75 души без да разполага с оръжие. Този човек преминава през тази ужасна война без да произведе един изстрел. По-късно Дезмънт Дос е награден с почетен медал и провъзгласен за истински герой и единственият войник на САЩ в тази война, който воюва на фронтовата линия без оръжие.
Филмът може да се сравни само с класическите военни филми, като "Спасяването на Редник Райън" или "Тънка червена линия". "Възражение по съвест" е силен, драматичен филм, който завладява от самото начало и не пуска до самия край показвайки колко е страшна и жестока войната и колко човечен и милосърден може да остане човек в нея, ако пожелае...