Великата стена / The Great Wall

Великата стена / The Great Wall 2016

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.5 (58 votes)

Харесвате ли филма?

Великата стена вече много векове буди в хората възхищение и респект. Всеки, който е стъпвал на Великата китайска стена се е питал, какъв трябва да е бил врагът, за да издигне китайският народ такава стена? Днес Великата китайска стена е едно от чудесата на света. Строителството й започва в III век пр.н.е. в период на Воюващите царства. Основният враг са били хуните. Стената е един от най-грандиозните паметници на архитектурата, чиято дължина надвишава двадесет хиляди километра. Великата китайска стена се вижда дори от околоземна орбита. Според историците, тази стена е била необходима за защита на китайската държава от непрекъснатите нашествия на хуните и други номадски племена. Според древните легенди обаче, маршрутът на Китайската стена е бил предварително очертан от дракон и всъщност по неговите следи работниците изградили стената. Въпреки това, съоръжението като защитно средство събужда известна доза недоверие. Най-малкото защото нападателите винаги могли да намерят не охраняеми отрезки от стената и да се промъкнат през тях. Но освен тази версия, съществуват още много други, а някои сред тях направо са фантастични. Именно на тях се базира новата американско-китайска филмова продукция "Великата стена".
Според сюжета на кинолентата, отбранителната стена е издигната не с цел защита от хора, а от кръвожадни чудовища, които се хранят с човешка плът. За тези чудовища се споменава в древните митове. Според тях, чудовищата са били много бързи и безжалостни и никой не е могъл да се справи с тях. За да се обезпечи сигурността на строителите на стената, се организират специални военни отряди. В един такъв отряд се внедрява и главният герой на историята – наемникът от Европа (Мат Деймън). Въпреки, че той е участвал в много битки, обиколил е света и нищо не може да го уплаши, в един момент дори той настръхва от ужас при вида на ужасните чудовища.
Ще успее ли главният герой да се пребори със страха? Ще преодолеят ли китайците безпощадния враг? Предстои да разберем от филма "Великата стена / The Great Wall".