Бяла Раджа / Edge of the World (2021)

Бяла Раджа / Edge of the World (2021)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 10 (1 vote)

Харесвате ли филма?

Действието на филма "Бяла Раджа" (Edge of the World 2021) се развива през 1839 година. Главният герой е английският аристократ Джеймс Брук, роден в Индия, служил в армията на Британската източноиндийска компания.

С парите, получени след смъртта на баща му Джеймс решава да се заеме с изследвания. Той оборудва кораба си и тръгва на пътешествие. Така заедно с племенника си Чарлз Джонсън Брук, полковника Артър Крукшанк и преводача пристига на остров Борнео. Почти веднага те са взети в плен от местните жители и отведени при младия принц Бадрудин, изпратен в Саравак от султана на Бруней. Но се оказва, че тази територия се управлява и от управителя на султана, принц Макота. Така конкуриращите се по между си принцове приемат гостите, дошли като откриватели, а не окупатори и започват политически игри под прикритие, претендиращи за приятелството и благоволението на Джеймс Брук, чийто кораб е оборудван с мощни оръдия.

Брук изследва природата и населението на острова, опознава воюващите му племена, моли Макота да бъде милостив, но принцът е безпощаден. Това действие предразполага както населението, така и Бадрудин към англичанина. Освен това добронамереният аристократ Джеймс Брук се влюбва в принцеса Фатима, възпитана от султана на Бруней.

След като главният герой на филма "Бяла Раджа" (Edge of the World 2021) разбира, че е използван грубо от Макота за своя политически растеж и укрепване на собствената му власт, англичанинът избира страната на Бадрудин. Това негово решение му носи титлата на раджа Саравака, а заедно с нея получава и губернаторство на тази територия, която по-късно се превръща в негова държава. Уморен от интригите и кръвопролитията Брук поставя следващата си цел и тя е да прекрати робовладелството и пиратството.

"Бяла Раджа" (Edge of the World 2021) е исторически приключенски филм, копродукция на САЩ, Великобритания, Малайзия и Китай, разказващ за Джеймс Брук - раджата от бялата династия Саравак (1803 – 1868). Режисьор на филма е Майкъл Хаусман, а сценарият е написан от Роб Алин. В кинолентата участват Джонатан Рис Майърс, Доминик Монахан, Джоузи Хоу, Хана Ню, Ралф Инесън, Ото Фарант и други.