Битката за Мидуей / Midway (2019)

Битката за Мидуей / Midway (2019)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 6.6 (7 votes)

Харесвате ли филма?

"Битката за Мидуей" (Midway 2019) е американски исторически военен филм от 2019 година. Филмът е базиран на реални събития и разказва за морската битка при Мидуей по време на Втората световна война. Режисьор на драмата е Роланд Емерих, а сценарият е на Уес Туук. Във филма участват Уди Харелсън, Люк Евънс, Манди Мур, Ник Джонас, Денис Куейд, Арън Екхарт и др.

Историческата военна драма "Битката за Мидуей" (Midway 2019) разкрива историята на моряците и пилотите от ВМС на САЩ, участвали в битката за Мидуей. След най-големия провал на американското разузнаване в историята на САЩ и погрома на японската армия в битката за Пърл Харбър, Мидуей се превръща в повратна точка в борбата за Тихия океан през Втората световна война. Във филма се разкриват две истории. Главният герой на първата история е военноморският пилот лейтенант Дик Бест (Ед Скрейн), който служи заедно с авиационната група на самолетоносача "USS Enterprise". Вторият герой е офицер от разузнаването Едуин Т. Лейтън (Патрик Уилсън).

Филмът "Битката за Мидуей" (Midway 2019) започва със срещата на военно-морското аташе на САЩ и негови колеги в Токио, където се обсъждат позициите на Съединените американски щати и Япония в Тихия океан през 1937 година, а след това накратко се разказва за атаката срещу Пърл Харбър, през декември на 1941 година. След това кинолентата ни пренася към набега на Дулитъл (април 1942 г.) и към битката при Кораловото море (май 1942 г.). След тази историческа хронология, филмът описва планирането на битката при Мидуей (юни 1942 г.), както и създаването на изключително сложния план на историческия морски бой.

Командирът Джоузеф Рошфор (Бренан Браун) и неговият криптологичен екип започват да прихващат съобщения относно местата, които японците наричат "AF". Лейтън разговаря с адмирал Честър Нимиц (Уди Харелсън), който му съобщава, че Вашингтон смята, че "AF" е мишена на Алеутските острови. Лейтън не е съгласен, а предполага, че целта е атолът Мидуей. След среща с Рошфор, Нимиц инструктира екипа си да намери начин да се докаже окончателно, че "AF" е именно Мидуей. И тук започва най-интересното...