Банкерът / The Banker (2020)

Банкерът / The Banker 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.5 (6 votes)

Харесвате ли филма?

"Банкерът" (The Banker 2020) е американски драматичен филм от 2020 година, заснет по истински случай. Режисьор и сценарист на филма е Джордж Нолфи. Кинолентата разказва историята на първите чернокожи банкери в САЩ - Бърнард С. Гарет и Джо Морис-старши.

Действието на филма се развива през 1950-те години в Лос Анджелис. Двама бизнес-партньори Джо Морис (Самюел Л. Джаксън) и гениалният ум Бърнард Гарет (Антъни Маки) основават успешна агенция за недвижими имоти. Чрез фирмата двамата изкупуват стари жилищни сгради, реновират ги и дават апартаменти под наем на афроамериканци с доходи, което им позволява да подобрят условията си на живот и да се преместят в традиционно "бели" квартали.
В тази ниша Бърнард и Джо практически нямат конкуренти, въпреки че чернокожите клиенти стават все повече и повече. За да се избегнат сложностите при работа с бели бизнесмени по време на законите на Джим Кроу в онези години, двамата главни герои наемат бял мъж за прикритие, който е приятел на един от роднините на Гарет.

Младият бял мъж на име Мат Щайнер (Никълъс Холт) е амбициозен и доста упорит и с отлична памет, благодарение на което обучението му във фирмата за поста на директор става буквално за месец.
Следва да припомним, че в онези години афроамериканците, не са имали много права за разлика от белите хора. Чернокожите не са имали право дори да влизат в банките, освен ако не са служители и то само от разряда на нискоквалифициран персонал.

Младият Мат бързо се превръща в идеално прикритие на двамата бизнесмени Джо и Бърнард за успешния им бизнес с недвижими имоти. Един ден обаче двамата решават да продължат още по-нагоре в успешния им бизнес, като закупят банка. Бърнард убеждава Мат да участва в това начинание и да купи банка с цел да могат да отпускат заеми на чернокожи за развитието на дребния им бизнес, като пекарни, работилници, ателиета за химическо чистене и други. Така Мат става "банкерът", а реалните собственици на банката са гениалният Бърнард и Джо. Но плановете им се объркват внезапно. Гледайте филма "Банкерът" (The Banker 2020), за да разберете защо.